lauantai 30. heinäkuuta 2011

Iso Omppu

Olemme katselleet New Yorkin menoa nyt pari päivää, ja ainakin minä tykkään kovasti. Olen käynyt täällä kerran aiemminkin, mutta silloin oli talvi. Auringonpaiste, lämpö ja kesäinen tunnelma sopivat tälle(kin) kaupungille oikein hyvin.

Hotellimme on niin hyvällä paikalla, että toistaiseksi olemme kulkeneet joka paikkaan kävellen. Eilen eli perjantaina lähdimme aamupäivällä tallustamaan kohti luonnonhistoriallista museota. American Museum of Natural History sijaitsee Central Parkin kupeessa 79. kadulla, joten muutama kadunväli tuli käveltyä. Ilma oli lämmin ja kostea eli kävelymatka oli aika hikinen, mutta näimmepähän samalla kaupunkia.


Museoon päästyämme säikähdimme lippujonoja, mutta onneksi bongasimme seinän vierustalta lippuautomaatit, joille ei tarvinnut jonottaa kovinkaan pitkään. Maksuvälineenä automaattiin kävi ainoastaan luottokortti, mikä saattoi selittää jonojen pituuseroa. Valitsimme liput, joihin kuuluu yleisnäyttelyiden lisäksi yksi erikoisnäyttely. Muutamien vaihtoehtojen joukosta valintamme osui Brain-nimiseen näyttelyyn. Hintaa lipuille tuli 25$/hlö.

Luonnonhistoriallisen museon tarjonnassa oli paljon hyvää. Toisin kuin esimerkiksi Chicagon tiede- ja teollisuusmuseossa, täällä suuri osa näyttelyistä sisältyi peruslipun hintaan. Luontoon liittyvän historian lisäksi museossa on esillä kansojen historiaa: työkaluja, koriste-esineitä, vaatteita ja kaikkea siltä väliltä. Näytteille on koottu kunkin kulttuurin ominaisimpia piirteitä heijastavia esineitä. Kyseessä ei tosiaan ole mikään pikkumuseo, sillä esineitä on jokaisella osastolla todella paljon. Näyttelyt on jaettu maanosien mukaan, ja erot eri kulttuurien välillä olivat kyllä helposti nähtävissä.

Vanhoja egyptiläisiä sormuksia
Varsinaisen luonnonhistorian osalta jäi vähän hölmö olo. Ylimmässä kerroksessa oli toki hienoja muinaiseläinten luurankoja (ja niitä oli paljon), mutta muissa kerroksissa eri maanosien eläimistöä esiteltiin täytettyjen eläinten avulla. Meistä tuntui vähän hassulta katsella täytettyjä eläimiä, kun samoja otuksia voi katsella ihan elävinä aika monessa eläintarhassa. Kohdistimmekin energiamme enimmäkseen kulttuurihistoriaan ja kävelimme eläinten ohi juurikaan pysähtymättä.


Brain-näyttely esitteli nimensä mukaisesti aivojen toimintaa. Näyttely oli sinänsä ihan hyvä, mutta ei sisältänyt paljonkaan uutta tietoa. Alakouluikäisille se on varmasti huikea kokemus, mutta aika monet esitellyistä asioista olivat meille tuttuja koulusta biologian ja psykologian tunneilta. Joitakin kiinnostavia yksityiskohtia kyllä löytyi, ja aivojumppatehtävät ovat aina hauskoja. Museosta kävelimme Central Parkin ja Whole Foods Marketin (kyllä, taas se piti etsiä) kautta hotellille. Minä tein vielä pienen reissun vaatekaupoille, mutta muuta emme oikeastaan enää ehtineetkään. Museoreissuihin kannattaa näköjään varata aina reilusti aikaa.


Tähän päivään starttasimme hitaasti, mutta ei meillä mitään kummempia suunnitelmia ollutkaan. Päivän ohjelmaksi muodostui kävelyretki ympäri kaupunkia. Kävelimme ensin itään päin kohti YK:ta. Matkalla pysähdyimme Grand Central Stationille; todella hieno paikka. Miksi suomalaiset rautatieasemat eivät voi olla yhtä hienoja? YK:lle päästyämme emme vaivautuneet sisään asti, kun siellä tehtiin ilmeisesti jotakin remonttia, joten räpsimme muutamat kuvat ulkona ja jatkoimme matkaa. Päädyimme parin kadunvälin päähän myyntikojujen keskelle. Jotkut markkinat siellä kai oli. Poliisi oli sulkenut kadun liikenteeltä, mutta ihmisiä ei ollut kuitenkaan ihan hirveästi liikkeellä. Ehkä satuimme paikalle ennen ihmismassoja. Jatkoimme matkaamme viidennen Avenuen kautta takaisin Times Squarelle syömään, ja takaisin hotellille. Hotellimme on todella näppärä tukikohta, koska täällä voi helposti tulla käymään keskellä päivää ja jatkaa sitten johonkin muualle. Me kävimme vielä myöhemmin vilkaisemassa Madison Square Gardenia ja pääpostia. Kivaa kun ihan lähelläkin on niin paljon nähtävää.

Aseman sisäkattoon on maalattu tähtikuvioita.

// A

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti