keskiviikko 3. elokuuta 2011

Viimeisiä päiviä

Huh. Niin ne päivät vain hujahtivat ohi, ja nyt ollaan taas kotona. Oli kyllä tarkoitus päivittää kuulumisia myös New Yorkista kohtuullisen tiheään tahtiin, mutta yllättäen iltaisin olo oli niin töttöröö, ettei mitään järkevää tekstiä olisi kuitenkaan saatu aikaan. Nythän on siis paljon parempi tilanne, kun olemme valvoneet suunnilleen vuorokauden putkeen ja vielä pitäisi muutama tunti sinnitellä sopivaa nukkumaanmenoaikaa odotellessa...

Sunnuntai ja maanantai kuluivat - yllätys yllätys - turistimeiningeissä. Ostimme yhdeksi päiväksi hop on hop off -liput sightseeing-bussilinjalle. Lipulla sai siis vuorokauden ajan matkustaa tietyllä nähtävyysbussireitillä, jäädä pois haluamallaan pysäkillä ja napata sitten sopivalla hetkellä seuraava bussi jolla jatkaa matkaa. Lippu oli kalliimpi kuin esim. tavallinen bussi tai metro olisi ollut, mutta siinä mielessä mukavampi vaihtoehto, että reitille osui varmasti monia hienoja nähtävyyksiä. Ja koska matkustettiin bussin katolla, myös kuvia oli helppo räpsiä. Lisäksi mukana oli opas, joka osasi kertoa aina jotakin jännää eri kaupunginosista ja niiden historiasta. Päivän aikana ajelimme Manhattanin eteläkärkeen Battery Parkin ohi ja teimme mutkan kävelemällä Chinatownissa. Matkan jatkuessa bussi ajoi myös esim. Rockefeller Centerin ohi. Pakko sanoa, että New York on niin täynnä upeita vanhoja rakennuksia, että kameran muistikortilla on varmaan kymmeniä kuvia pelkästään taloista, vaikka tuntuu ettei niitä nyt niin hirveästi tullut räpsittyä... Katsokaa nyt vaikka näitä.


Maanantai oli viimeinen kokonainen päivämme New Yorkissa, ja silloin oli vuorossa odotettu Ellis Island. Saarella toimi ennen vanhaan siirtolaisten vastaanottokeskus, ja nykyään samoissa tiloissa on museo, joka kertoo noista ajoista. Saari museoineen on todella suosittu turistikohde, joten mekin saimme jonotella tovin jos toisenkin - ensin lippuluukulle (menopaluu lautalla 13$/hlö, museoon ei ole sisäänpääsymaksua) ja sitten lautalle. Eikä tämä sankari opi koskaan; aurinkorasva jäi laittamatta ja illalla oli olkapäissä nätti punainen sävy. Plussaa reissussa oli kuitenkin se, että lautta ajaa Liberty Islandin kautta, joten saimme hienoja kuvia Vapaudenpatsaasta, vaikka saarelle asti emme menneetkään.

Merimiesten muistoksi tehty patsas Battery Parkin satamassa

Lady Liberty ja Manhattan
 Ellis Island oli todella vaikuttava paikka. Museossa kävijät pääsevät katsomaan, mikä siirtolaisia oli vastassa heidän saapuessaan maahan. Sinne on koottu suuret määrät kaikenlaisia dokumentteja 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun siirtolaisuudesta ja siirtolaisista. Esillä oli mm. mainoksia Amerikan hienouksista, siirtolaisten passeja, laiva- ja junalippuja sekä lopulta yksi seinällinen Yhdysvaltain kansalaisuuden myöntäviä asiakirjoja. Arkistojen kätköistä löytyneiden papereiden lisäksi museossa on erillinen näyttely siirtolaisten mukanaan tuomista tavaroista; vaatteita, leluja, valokuvia, kirjoja...


osuusruo-kala :)

Tiistaina alkoi kotimatka, ja tänään iltapäivällä pääsimme lopulta kotiovesta sisään. On mahtavaa olla kotona, mutta on myös aika mahtavaa ajatella, millainen reissu meillä on takana. Kunhan tästä väsymyksestä ja aikaerosta selviää, voi alkaa muistella, mitä kaikkea ehdimme seitsemän viikon aikana tehdä ja nähdä. Varsinaista yhteenvetoa ei tässä vireystilassa pysty tekemään, joten sen aika on ehkä huomenna...tai ylihuomenna. Sen verran voin kuitenkin sanoa, että on ollut aika hieno kesä. :)

// A

P.S. Shoppailusta sen verran, että voin ylpeänä todeta shoppailleeni Nykissä varsin vähän. Tein pari täsmäiskua vaatekaupoille, kun huomasin jotain "todella todella tärkeää" vielä puuttuvan (haha, varsinkin J:n mielestä kaikki ostamani on ollut älyttömän tarpeellista...). Osasyynä shoppailun vähyyteen on tietysti se, että sitä on tullut harrastettua ihan riittämiin jo aiemmin kesällä. Aivan yli minunkaan ostosteni määrä ei silti mennyt, sillä laukku painoi vain pari kiloa yli sallitun rajan, enkä saanut mitään sanktioita lähtöselvityksessä. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti